Xanten was in de Romeinse tijd een ‘grote’ stad aan de Rijn met ca 10.000 inwoners. Voor het Archäologischer Park Xanten (Duitsland) bouwen wij sinds 2014 aan een kleine vloot Romeinse schepen die op de rivier gevaren hebben.

Aan het project nemen leerlingen van het Theodor Brauer Haus in Kleef, Haus Freudenberg in Geldern en houtopleidingen in Nederland deel.

In 2014 startten wij met de reconstructie van een Romeinse aak uit de eerste eeuw, de Xanten-Wardt. Wardt is een dorp nabij Xanten waar het originele wrak is gevonden.

Het schip heeft waarschijnlijk gediend als veerpont op de toenmalige Rijn.

In juni 2015 is het schip te water gelaten op de Lippe en heeft daar echt ‘gegierd’. Daarna heeft het een permanente overdekte tentoonstellingsplek in het park gekregen.

In 2015 bouwden wij de boomstamkano’s Zwammerdam 3 en 5. Deze twee kano’s maakten deel uit van een vondst van 6 wrakken bij een opgraving bij Zwammerdam. Zwammerdam 3 was een vissersboot, Zwammerdam 5 is destijds als oude kano afgedankt kreeg daarna een tweede leven als viskaar voor het levend bewaren van gevangen vis.

In 2016 en 2017 herbouwden wij wrak Mainz 3. Dit wrak maakte deel uit van een vondst van 5 wrakken bij een opgraving in Mainz (Duitsland). Dit schip was waarschijnlijk een militair transportschip. Reconstructies ervan staan in het Museum für Antike Schiffahrt in Mainz en in Museumpark Oriëntalis bij Nijmegen (zie Liburna).

In 2018 en 2019 wordt de Lusoria (galei) Mainz 1 herbouwd. Wrak 1 was een kleine galei waarop 24 soldaten en een roerganger roeiend patrouilleerden langs de Rijn.