Sars Houtbouw

Historische reconstructies en ambachtelijk timmerwerk

Xanten

Xanten was in de Romeinse tijd een ‘grote’ stad aan de Rijn met ca. 10.000 inwoners.

Voor het Archäologischer Park Xanten (Duitsland) bouwen wij sinds 2014 een kleine vloot Romeinse rivierschepen.

Aan het project nemen leerlingen van o.a. Haus Freudenberg, Lebenshilfe en houtopleidingen in Nederland deel.

In 2014 startten wij met de reconstructie van een Romeinse aak uit de eerste eeuw, de Xanten-Wardt. Wardt is een dorp nabij Xanten waar het wrak is gevonden. Het schip heeft waarschijnlijk gediend als veerpont op de Rijn.

In juni 2015 is het schip Nehalennia gedoopt en te water gelaten op de Lippe waar het echt ‘gegierd’ heeft. Daarna heeft het een permanente overdekte tentoonstellingsplek in het park gekregen.

In 2015 bouwden wij de boomstamkano’s Zwammerdam 3 en 5. Deze twee kano’s maakten deel uit van een vondst van 6 wrakken bij een opgraving bij Zwammerdam. Zwammerdam 3 was een vissersboot, Zwammerdam 5 is destijds als oude kano afgedankt kreeg daarna een tweede leven als viskaar voor het levend bewaren van gevangen vis. De kano’s werden samen gezaagd en gehakt uit éen van de grootste eiken die er in Denemarken te vinden waren (inhoud stam: 11 m3).

 

In 2016 en 2017 herbouwden wij wrak Mainz 3. Dit wrak maakte deel uit van een vondst van 5 wrakken bij een opgraving in Mainz in Duitsland. Het schip was waarschijnlijk een militair transportschip. Reconstructies ervan staan in het Museum für Antike Schiffahrt in Mainz en in Museumpark Orientalis bij Nijmegen (zie Liburna).

In 2018 en 2019 wordt een ‘navis lusoria’ (galei) herbouwd naar de wrakken Mainz 1 en 5. Een lusoria was een kleine galei waarop soldaten roeiend patrouilleerden langs de Rijn. Het schip krijgt de naam Quintus Tricensimanus en zal in het voorjaar van 2020 haar eerste vaartocht maken op de Xantener Südsee.

© 2020 Sars Houtbouw