Sars Houtbouw is een in Utrecht gevestigd timmerbedrijf, gespecialiseerd in historische reconstructies en ambachtelijk timmerwerk. Wij bouwden onder andere middeleeuwse huizen, een middeleeuwse Kogge, een 18e eeuws statenjacht, een 19ᵉ eeuwse palingaak en een reeks Romeinse schepen. Momenteel werken wij aan de Romeinse Lusoria “Quintus Tricensimanus” voor het Archäologischer Park Xanten in Xanten, Duitsland.

Ook voor ‘kleinere’ opdrachten kunt u bij Sars Houtbouw terecht: zo bouwden wij onder andere monumentale klokkenstoelen, luidwielen, trappen, meubels alsmede betimmeringen van varende historische schepen.

Tevens voeren wij onderhouds- en restauratiewerk uit.

Sars Houtbouw is erkend leerbedrijf. Op onze grotere projecten is veel ruimte voor leerlingen in het houtvak en deelnemers van velerlei achtergrond: inmiddels zijn dat er al meer dan 300 geweest.

‘Spiegel der Zeilvaart – Klassieke Schepen wisselprijs’
Kees Sars heeft op 6 november 2009 op de Klassieke Schepenbeurs in Enkhuizen de ‘Spiegel der Zeilvaart – Klassieke Schepen wisselprijs’ ontvangen. 

 “Deze prijs is bestemd voor iemand die zich op een of andere manier onderscheidt in de wereld van het klassieke schip. De prijs gaat dit jaar naar Kees Sars. Hij begon ooit als leerling van scheepsbouwmeester Willem Vos bij het Batavia-project. Hij krijgt de prijs voor zijn vasthoudendheid in het maken van zo getrouw mogelijke reconstructies. Hij kan terugkijken op een indrukwekkend oeuvre: de Kamper Kogge, het statenjacht De Utrecht en de onlangs te water gelaten palingaak Korneliske Ykes II.”

Kees Sars